Pågående skogsbrand nordväst om Rockneby

210617 Sedan igår kväll arbetar Kalmar brandkår med en skogsbrand i närheten av Ebbegärde nordväst om Böle i nordvästra delarna av Kalmar kommun.

Sveriges nationaldag 2021

Var med och fira Sveriges nationaldag digitalt tillsammans med oss!

För andra året i rad arrangerar Kalmar kommun ett digitalt nationaldagsfirande. I år bjuder vi in till en livesändning med musik, sång, tal och intervjuer. Deltar gör artister och kända profiler.

Under firandet hålls traditionsenligt en ceremoni för att hälsa nya svenska medborgare som bor i Kalmar kommun välkomna.

— Firandet är en fin och viktig tradition och den vill vi fortsätta med trots pandemin. Då det ännu inte är möjligt att träffas på plats så träffas vi digitalt och firar tillsammans, säger Roger Kaliff, kommunfullmäktiges ordförande.

Kalmar kommun har en långvarig tradition av att fira Sveriges nationaldag på Larmtorget med sång och musik och flaggutdelning. En medborgarceremoni hålls alltid då nya medborgare hälsas välkomna och får ett diplom och en svensk flagga. På grund av coronapandemin har Kalmar kommun ställt om och sänder digitalt.

Program för digitalt firande av Sveriges nationaldag i Kalmar

Firandet börjar klockan 14.00.

Medborgarceremonin startar klockan 15.15

• Nycirkus spöken
  • Gitarrframförande
  • Eldshow
  • Hälsningsanförande till nya svenska medborgare i Kalmar kommun - Roger Kaliff, ordförande kommunfullmäktige Kalmar kommun
  • Intervju - nya medborgare

Tilldelning av svenska flaggan2021

Stiftelsen Sveriges Nationaldag och Länskommittén Sveriges Nationaldag, Kalmar län, har beslutat att tilldela en svensk flagga som gåva till en privatperson, Carl-Henrik Sölvinger, och en förening, BRF Bastionen. Flaggor överlämnas vanligtvis vid de festligheter som kommunerna anordnar i samband med nationaldagen. Allt beroende på rådande omständigheter vid tidpunkten. I år överlämnades flaggorna lite tidigare.

Svenska flaggans symboliska betydelse

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige.

10 april 1916 bildades ”Bestyrelsen för Svenska Flaggans Dag” med målsättning att samla Sveriges medborgare till en gemensam, fullkomligt opolitisk hyllning med flaggan som symbol. 6 juni 1916 firades den första flaggfesten på Skansen. Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag.

Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag. Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.

Svenska flaggan är en samlande symbol för alla oss som bor i Sverige. En symbol för det kanske finaste vi har tillsammans – för fred och frihet, för vår demokrati, allas rätt till yttrandefrihet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Och som symbol för Sverige förenar flaggan oss - som byggt och fortsätter att bygga vårt land med våra tankar och idéer. Alla vi!

Både enskilda personer, föreningar och organisationer hemmahörande i Kalmar län, kan ansöka om flagga eller fana. Ansökan görs skriftligt på blankett och ska vara Länskommittén tillhanda i god tid. Ansökan skickas till Länsstyrelsen i Kalmar län.

Senast uppdaterad: 9 juni 2021
Publicerad: 4 juni 2021