Kalmar kommuns satsning på att utveckla och förbättra gång- och cykelinfrastrukturen går vidare med en rad nya investeringsprojekt i befintligt bebyggda miljöer.
I den bildserie som följer visas en rad exempel upp. Det handlar om att bygga bort felande cykellänkar, att bredda vissa högtrafikerade gång- och cykelbanor för att kunna dela upp i en gång- och cykelyta, att genomföra andra former av trafiksäkerhetshöjande åtgärder och även att etablera fler och bättre cykelparkeringar med mera.
Se exempel på beslutade satsningar under 2021-2023
För fem av investeringarna som presenteras har kommunen beviljats statlig medfinansiering på 50 % genom Trafikverkets stadsmiljöavtal.
Utöver de exempel som lyfts fram byggs även gång- och cykelinfrastruktur i helt nya exploateringsområden till exempel i norra Kalmar och i södra Ljungbyholm.
Särskilt fokus har vi på de gång- och cykelvägar som är extra viktiga för barn- och ungdomars resor till sina skolor, inte minst i skolornas närområden. Nu påbörjas också arbetet med att ta fram skolreseplaner på vissa skolor med nulägesanalys, åtgärdsförslag, genomförande och uppföljning. I detta ingår även beteendepåverkansåtgärder för att fler ska välja hållbart resande och det gäller såväl föräldrar/elever som skolans egen personal.
Nu genomför vi några förändringar för att öka det hållbara resandet till och från Smedby.
Vi satsar på att göra Kalmar till en ännu bättre cykelstad.
Genom en ny busslinje kopplas Snurrom och den nya bad- och friskvårdsanläggningen ihop med Kalmar centrum.
Hållbara Resval är ett samverkansprojekt mellan Kalmar kommun och Linnéuniversitetet som startade 2019.